ΚΕΔΗΚ

From the blog

Νέα - Ανακοινώσεις

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΑΙ ΚΔΑΠ ΓΙΑ ΤΟ “ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ”

Στις 14 Νοεμβρίου 1821 οι αγωνιστές της Χαλκιδικής με τη βοήθεια Ελλήνων από άλλες περιοχές έδωσαν τη ζωή τους με περισσό ηρωισμό στις «πύλες» της Ποτίδαιας προσπαθώντας να υπερασπιστούν το λαό της Κασσάνδρας και τους υπόλοιπους Έλληνες που είχαν φτάσει εκεί για να προστατευτούν. Με τη θυσία τους αυτή προσπάθησαν να διαφυλάξουν το πολυτιμότερο αγαθό, την ελευθερία. Οι Τούρκοι κάμπτοντας και το τελευταίο σημείο αντίστασης πέρασαν στη χερσόνησο της Κασσάνδρας και την έκαψαν ολοσχερώς από άκρη σε άκρη, θανατώνοντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Τιμώντας αυτούς τους ηρωικούς αγωνιστές, εορτάζουμε κάθε χρόνο το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας για να θυμόμαστε τη μεγάλη αυτή θυσία τους, και να μαθαίνουμε στις νεότερες γενιές τους ήρωες που έχυσαν το αίμα τους για έναν ανώτερο σκοπό: να ελευθερώσουν και να προστατέψουν τη γη τους και τα ιερά τους.

Μέσα λοιπόν από τις  δημιουργίες των παιδιών των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και των Παιδικών Σταθμών αναβιώνουμε τη μεγάλη αυτή θυσία, μαθαίνοντάς την στις νεότερες γενιές και τιμάμε τους ήρωες  του 1821 που θυσιάστηκαν  για την εξασφάλιση της ελευθερίας, της τιμής και της αξιοπρέπειας.

Κ.Δ.Α.Π. Κασσανδρείας: μιλήσαμε για τα γεγονότα αυτά και μεταξύ άλλων ζωγραφίσαμε σημαίες της επανάστασης της Χαλκιδικής. Σημαίες φτιαγμένες από ξυλομπογιές και μαρκαδόρους και το κολλάζ τους το τοποθετήσαμε στο τοίχο με τρόπο που το σύνολο των σημαιών δημιούργησε μια μεγαλύτερη σημαία, την επίσημη σημαία της Ελληνικής επανάστασης που αργότερα έγινε και η πρώτη σημαία του ανεξάρτητου Ελληνικού  κράτους.

Κ.Δ.Α.Π. Ν.Σκιώνης: στη δράση αυτή μάθαμε τον συμβολισμό των σχημάτων και των χρωμάτων της σημαίας.- Το βαθύ γαλάζιο αντιστοιχεί στα διαχρονικά χρώματα της Ελλάδας με κυρίαρχο στοιχείο τη θάλασσα.- Το βυσσινί περίγραμμά της, αντιστοιχεί στο ποτισμένο με ποταμό αίματος, χώμα της πατρίδας.
– Στο μέσον φέρει το σταυρό, που δηλώνει την πίστη στο δίκαιο του αγώνα, ενώ η ανεστραμμένη ημισέληνος δηλώνει τη μελλοντική πτώση της οθωμανικής εξουσίας.
– Αριστερά του σταυρού, επί της ημισελήνου, υπάρχει η άγκυρα, με το ναυτικό πλεγμένο σκοινί, που συμβολίζει τη σταθερότητα του αγώνα.
– Δεξιά του σταυρού είναι η σημαία – λάβαρο με δύο άστρα, του αρχηγού της επανάστασης Εμμανουήλ Παππά, που ως γνωστόν είχε χρισθεί αρχηγός της επανάστασης στη Βόρεια Ελλάδα από τον  Υψηλάντη.
– Ο κίτρινος κόκορας, με τη χαρακτηριστική του πρωινή λαλιά, “Ξυπνήστε” συμβολίζει την αφύπνιση του έθνους στον επικείμενο αγώνα του για την απελευθέρωση.

Η σημαία αυτή θα ανεμίζει στο λιμάνι της Ν. Σκιώνης την ημέρα επετείου του ολοκαυτώματος της Κασσάνδρας, 14 Νοεμβρίου.

Κ.Δ.Α.Π. Παλιουρίου: στόχος της δράσης ήταν να γνωρίσουν με δημιουργικό τρόπο τα παιδιά τα ιστορικά γεγονότα γύρω από τον «χαλασμό της Κασσάνδρας».

Κ.Δ.Α.Π  Καλάνδρας : δημιουργήσαμε με τη συμμετοχή των παιδιών ένα επετειακό παραμύθι, βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα τα οποία διαδραματίστηκαν στην περιοχή της Καλάνδρας” ….. για να μην περάσει στη λήθη ο αγώνας και το αίμα που χύθηκε για την ελευθερία κατά την επανάσταση του 1821”.

Παιδικός Σταθμός Νέας Φώκαιας: για να γιορτάσουμε την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κασσάνδρας από τους Τούρκους στις 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1821, με τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού Νέας Φώκαιας ζωγραφίσαμε το βυζαντινό κάστρο του χωριού μας ή αλλιώς τον πύργο Νέας Φώκαιας, κολλήσαμε χαρτάκια γκοφρέ για γρασίδι, βάψαμε με πινέλα τη θάλασσα και τέλος τοποθετήσαμε τη σημαία της επανάστασης της Χαλκιδικής στην κορυφή του και τους ήρωες της επανάστασης στη βάση του.

Ο Εμμανουήλ Παππάς, αρχηγός της επανάστασης στην Κασσάνδρα, χρησιμοποίησε τον πύργο σαν ορμητήριό του και κατάφερε να συγκεντρώσει στρατό Κασσανδρινών, οι οποίοι πολέμησαν με πάθος τους Τούρκους και θυσίασαν τη ζωή και τις περιουσίες τους στον αγώνα για την ελευθερία!!

 

Παιδικός Σταθμός Νέας Σκιώνης: για να τιμήσουμε τους κατοίκους της Κασσάνδρας που έπραξαν με το χρέος τους προς την υπόδουλη πατρίδα, θυσιάζοντας τη ζωή τους για την ελευθερία του γένους,  έφτιαξε την σημαία της Κασσάνδρας τρισδιάστατη από μπαλάκια γκοφρέ με την τεχνική της χαρτοκοπτικής – χαρτοκολλητικής. Για να σχηματίσουμε την άγκυρα, το σταυρό και το φεγγάρι χρησιμοποιήσαμε τεχνητό χιόνι ενώ στον κόκορα και στην κόκκινη σημαία χρησιμοποιήσαμε οντουλέ χαρτόνι.

 

Παιδικός Σταθμός Πευκοχωρίου: στα πλαίσια της δράσης που πραγματοποιεί η ΚΕΔΗΚ για την ιστορική αυτή ημέρα, στον Παιδικό Σταθμό Πευκοχωρίου μιλήσαμε για το σημαντικό αυτό γεγονός, ακούσαμε ηχογραφημένες διηγήσεις, κατασκευάσαμε τα σπαθιά των αγωνιστών, τον πύργο της Νέας Φώκαιας και τη σημαία λάβαρο της επανάστασης στη Χαλκιδική.

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί το μεγαλύτερο σταθμό στην ιστορία του Νέου Ελληνισμού, καθώς οδήγησε στην πολυπόθητη αποτίναξη του τούρκικου ζυγού.

Όπως κάθε άλλη ελληνική περιοχή, έτσι και η Κασσάνδρα μας συνέβαλε σημαντικά στον απελευθερωτικό αγώνα. Ο ‘ΧΑΛΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ” αποτελεί εξαιρετικής σημασίας γεγονός στα χρόνια της επανάστασης. Ξημερώματα της 14ης Νοεμβρίου 1821, οι Τούρκοι  με τον Λουμπούτ Πασά, κάμπτουν την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων αγωνιστών και πνίγουν την Κασσάνδρα στο αίμα.

 

      Ας τιμήσουμε όλοι την ΙΕΡΗ ΜΝΗΜΗ των αγωνιστών που χάθηκαν ηρωικά για την ελευθερία, με τον ελάχιστο φόρο τιμής που μπορούμε να δώσουμε…..δείχνοντας δηλαδή στις νεότερες γενιές τους ήρωες που έβγαλε ο τόπος μας καθώς και το μέγεθος της μεγάλης αυτής θυσίας τους…

 

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΚ

Ηρακλής Λειβαδιώτης

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Το Φεστιβάλ Κασσάνδρας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Βορείου Ελλάδος, έναν συνεκτικό ιστό ανάμεσα στον άνθρωπο και την τέχνη.

Περισσότερα