ΚΕΔΗΚ

From the blog

Νέα - Ανακοινώσεις

Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Σύνδρομο Down

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την 16η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Συνδρόμου Down. Κάθε χρόνο, στις 21 Μαρτίου, η φωνή των ατόμων με σύνδρομο Down και εκείνων που ζουν και δουλεύουν καθημερινά μαζί τους, μεγαλώνει και ακούγεται πιο δυνατά.

Τα άτομα με σύνδρομο Down, σε ισότιμη βάση με τους άλλους ανθρώπους, θα πρέπει να είναι σε θέση να απολαύσουν πλήρη και ίσα δικαιώματα, τόσο ως παιδιά, όσο και ως ενήλικες.  Αλλά, έχει αποδειχτεί, ότι όταν τα παιδιά με σύνδρομο Down και άλλες αναπηρίες έχουν ευκαιρίες συμμετοχής σε κοινές δράσεις με τους συνομήλικούς τους, τότε επωφελούνται από αυτό και μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον φιλίας, αποδοχής και σεβασμού από όλους, ενώ και τα ίδια τα παιδιά αυτά έχουν πιο υψηλές προσδοκίες για το μέλλον τους.

Επιπλέον ένα τέτοιο θετικό περιβάλλον, προετοιμάζει σωστά ένα παιδί με σύνδρομο Down, ώστε να έχει μια φυσιολογική ενήλικη ζωή αργότερα, να μπορεί να εργαστεί και να συνεισφέρει ισότιμα στην κοινωνία με αυτοπεποίθηση και ατομική αυτονομία.

Ενδεικτικά σας παρουσιάζουμε μερικές από τις δράσεις, στις οποίες οι μαθητές των  Παιδικών Σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών δραστηριοποιήθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε αφιερωμένη στα άτομα με  σύνδρομο Down :

Παιδικός Σταθμός Καλάνδρας  : διάβασαν το βιβλίο  ” Η φίλη μου έχει σύνδρομο Down ” και στη συνέχεια μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά κατανόησαν τη διαφορετικότητα και πως να προσφέρουμε τη βοήθεια μας όταν κάποιος τη χρειάζεται.

ΚΔΑΠ  Πολυχρόνου :  Τα παιδιά ενημερωθήκαν, συζητήσαν και ζωγραφίσαν (ατομικά και ομαδικά) για το σύνδρομο down. Στόχος  ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ατόμων με σύνδρομο down. «Ίσα δικαιώματα, ίδιες ευκαιρίες!!! Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!!!»

 

Για μια ζωή με υγεία, ισότητα και αξιοπρέπεια στους συνανθρώπους μας

 με «ειδικές ανάγκες» …

 

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Κ.

Ηρακλής Λειβαδιώτης

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Το Φεστιβάλ Κασσάνδρας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Βορείου Ελλάδος, έναν συνεκτικό ιστό ανάμεσα στον άνθρωπο και την τέχνη.

Περισσότερα